1998 yılında kurulan Vakıf Faktoring A.Ş, Türkiye’nin faktoring alanındaki ilk girişimidir. Kurulduğu günden bugüne dek finans sektörünün önemli aktörlerinden biri olan şirket halka açılmak için SPK’ya taslak izahnamesi ile başvuruda bulundu. İçerikte, Vakıf Faktoring (VAKFA) halka arzı ne zaman, halka arz bilgileri neler, şirketin oraklık yapısı nasıl gibi soruların yanıtları yer almakta.
Vakıf Faktoring A.Ş ortaklık yapısı aşağıdaki gibidir:
En güncel ekonomi, hisse, halka arz haberleri için buraya göz atabilirsiniz.
Faktoring bir finansman yöntemi olup Vakıf Faktoring de bu yöntemle 1998 yılından bu yana müşterilerine finansman sağlamaktadır. Ülkemizde sektörün liderlerinden olan Vakıf Faktoring, bu yöntemle hem yurt içinde hem de yurt dışında finansman hizmeti vermektedir.
Vakıf Faktoring A.Ş taslak izahnamesinden derlenen bilgilere göre şirket hem sermaye artırımı hem de ortak satışı şeklinde halka açılmayı planlamaktadır. Toplamda 225 milyon lot satışı gerçekleştirilecek olup bunun 50 milyon adedi sermaye artırımı, kalan kısmı ise ortak satışı şeklindedir. Şirketin borsa kodu VAKFA şeklinde belirlenmiş olup arzdan soran Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da işlem görecektir. Ancak bu bilgilerin taslak izahnameden derlendiğini ve değişme ihtimalinin olduğunu hatırlatalım.
Vakıf Faktoring (VAKFA) Halka Arzı Ne Zaman?
VAKFA arzında bireysele eşit dağıtım yöntemi kullanılacak olup henüz tahsisat grupları belli değildir. Arzdan sonra Vakıf Faktoring halka açıklık oranı yüzde 25 olacaktır. Halka arz taahhütleri kısmında ise 1 yıl boyunca ihraççı ve ortakların pay satmama taahhüdü bulunmaktadır ancak fiyat istikrarı planlanmamaktadır. Taslak izahnamede yer aldığı üzere halka arz geliri kullanım alanı ise; gelirin tamamının faktoring finansmanı olarak kullanılacağı şeklindedir.
Vakıf Faktoring halka arz başvurusu henüz SPK tarafından onaylanmamıştır. Bununla birlikte arzın 2025 sona ermeden gerçekleşmesi beklenmektedir.