2024 yılının başlangıcıyla Borsa İstanbul'daki halka arzlar tekrardan hareketlendi.

borsa-halka-arzlar

2023 yılında borsada halka arz edilen şirketlerin başarısı yatırımcıların ilgisini çekmişti ancak Kasım ayından itibaren hisselerdeki düşüşler yatırımcıları uzaklaştırmıştı.

Yeni halka arz edilen şirketlerin gösterdiği performanslar yatırımcıları yeniden borsaya çekti.

SPK'dan İki Şirkete Halka Arz Onayı Geldi! SPK'dan İki Şirkete Halka Arz Onayı Geldi!

Borsadaki Yatırımcı Sayısı Tekrardan 8 Milyona Yaklaştı

Dünya Gazetesinin yazarı Ufuk Korcan, bugünkü yazısında, son bir ay içinde hisse senedi yatırımcısı sayısının 706 bin kişi artarak 8 milyona yaklaştığını belirtti.

Borsada ve yeni hisselerde yükseliş sürdükçe, yatırımcı sayısının da artması bekleniyor.

2023 yılında halka arzlara gösterilen yoğun ilgi, Borsa İstanbul’da hisse senedi yatırımcısı sayısını Ekim ayında 8.5 milyonu geçmişti ancak hisselerdeki gerilemeler ve yeni halka arz edilen şirketlerin performansı nedeniyle bu sayı azalmıştı.

Halka Arzlar Geldikçe Yatırımcı Sayısı Artıyor

Verilere göre, Ekim ayında 8 milyon 555 bin 838 olan yatırımcı sayısı, Ocak ayı sonunda 7.267.418’e düşmüştü.

2024 yılına girerken BIST 100 endeksi ve Şubat ayında başlayan halka arzlar, yatırımcı sayısını yeniden yükseltti. Son bir ayda 706.791 kişi hisse senedi yatırımcısı oldu.

Borsadaki yükseliş trendi ve yeni halka arzlar, yatırımcıların ilgisini yeniden kazandı. Korcan, borsaya yeni katılanların ve geri gelenlerin büyük bölümünün halka arz yatırımcısı olduğunu vurguladı.

Borsanın Düşme Sebebi Halka Arzlar Mı?

2023’te gerçekleşen halka arzlar ve borsadaki gerilemelere değinen Korcan, geçen yıl halka arzların borsadaki satış baskısını artırdığı yönünde görüşler olduğunu hatırlattı.

Ancak bazı uzmanlar bu görüşe katılmıyor. Halka arzların genelde düşük miktarlarda yapıldığını ve halka arz yatırımcılarının sadece halka arzlara yoğunlaştığını belirtiyor. Bu nedenle bu hisselerin endekste çok fazla ağırlığı olmadığını savunuyor.

Bu sebeplerle mevcut sistemin, halka arzların borsadaki satış baskısını çok etkilemediği düşünülüyor.

Eğer halka arzlar çok talep görseydi ve eşit dağıtım yapılmazsa, bu durumun hisselerde satış baskısına yol açabileceği öne sürüldü. Ancak mevcut sistemin bu tür bir etkisinin olmadığına işaret edildi.

Yasal Uyarı

Yatırım tavsiyesi değildir. İçeriğin tamamı halka açık verilerden derlenmiştir.