Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı uzun bir süre artış gösterirken, 2024 yılına girerken ibre tersine döndü. 

mkk-yatirimci-sayisi-verileri

Yatırımcılar enflasyona karşı alternatif gelir yolları ararken, BIST de halka arz edilen şirket sayısının artmasıyla birlikte 2021 yılından itibaren yatırımcı sayısında rekoru devamlı olarak kırılarak arttı. Ancak, 2023 yılının son çeyreğinde durum değişti ve BIST, yatırımcı sayısında azalma yaşayarak 2024 yılına başladı.

Yatırımcı Sayısı 7 Milyon 653 Bin Kişiye Geriledi

Merkezi Kayıt Kuruluşu MKK, 2023 yılının son haftasına ilişkin verileri kamuoyuyla paylaştı. Bu verilere göre, Ekim ayının sonundan itibaren borsadaki yatırımcı sayısında düşüş devam etti.

Ayrıca, yatırımcıların hesaplarındaki hisse senedi portföyü de küçüldü fakat yatırımcı sayısındaki azalış, portföy büyüklüğündeki azalışa göre daha fazla oldu.

Halka Arz Şirket Milyonlarca Lirayı Kasasına Koydu! Halka Arz Şirket Milyonlarca Lirayı Kasasına Koydu!

29 Aralık Cuma günü açıklanan verilere göre, 2023 yılının son haftasında borsayı yaklaşık 833 bin kişi terk etti. BİST’ten 1 milyona yakın yatırımcının çıktığı haftada; hisse senedi portföyüne sahip yatırımcı sayısı 7 milyon 653 bin kişiye geriledi.

Portföy Büyüklüğü 100 Milyar TL Eridi

Yılın son haftasında BIST’te yatırımcı sayısı 8 milyon 486 bin 149’dan yaklaşık yüzde 10 oranında düşerek portföy büyüklüklerini de etkiledi.

Bir önceki ay 10,65 trilyon TL olan yatırımcıların toplam portföy büyüklüğü, son kayıpla birlikte yaklaşık 620 milyar lira eriyerek 10,03 trilyon TL’ye geriledi.

pay-senedi-degeri