Halka arz öncesi yayınlanan izahnamelerde beyan edilen, halka arz gelirlerinin amaç dışında kullanıldığı belirlenen 3 şirket için SPK idari para cezası yaptırımı uyguladı.

Belirlenen şirketler SPK tarafından Esenboğa Elektrik Üretim (ESEN), Naturel Yenilenebilir Enerji (NATEN) ve Girişim Elektrik (GESAN) olarak açıklandı.

3 Şirkete İdari Para Cezası

Sermaye Piyasası Kurulu’nun gerçekleştirdiği incelemelerde, düzenlemelerin çiğnendiği tespit edilirken, şirketlere idari para cezasının uygulanacağı ifade edildi.

Esenboğa Elektrik Üretim ve Naturel Yenilenebilir Enerji’nin, halka arzdan elde edilecek fonun kullanım raporunda belirtilmemiş olmasına rağmen, elde edilen kaynağın bir kısmı ile bağlı ortaklık Margün Enerji Üretim’de kullanıldığı ortaya çıktı.

spk usulsüz halka arz

Ayrıca şirket yetkilileri söz konusu kaynağın düzenlemelere aykırı olarak Margün Enerji'ye kullandırıldığına düzenledikleri denetim raporlarında yer vermedi.

Şirketlerin yanı sıra üçünün de ana hissedarı Yusuf Şenel ve yöneticileri Uğur Yiğit ile Ziya Akbaş'a 2,4 milyon lira idari para cezası verildi.

Naturel Yenilenebilir Enerji (NATEN) 2019,

Esenboğa Elektrik (ESEN) 2020,

Borsada Alarm Zilleri Çalıyor: Haftanın Yıldızları ve Dibi Görenler! Borsada Alarm Zilleri Çalıyor: Haftanın Yıldızları ve Dibi Görenler!

Margün Enerji (MAGEN) 2021 yılında halka arz edilmişti.

Düzenlemenin çiğnendiği bir diğer şirket ise Girişim Elektrik (GESAN) olarak açıklandı. Girişim Elektrik, halka arz fon kullanım raporunda belirtmemesine rağmen, gelirin bir kısmı ile bağlı ortaklığı Europower Enerji için kullandığı açıklandı.

Ayrıca şirket yetkilileri düzenlemelere aykırı eylemde bulunarak kaynakların Europower Enerji lehine kullanıldığına düzenledikleri denetim raporlarında yer vermediği de ortaya çıktı.

Girişim Elektrik'in yanı sıra şirketin hissedarları Muhittin Behiç Harmanlı, Ali Gökhan Öztürk, yönetim kurulu üyesi Savaş Atanur Kazaz ve Mete Muzaffer Bıçakçıoğlu'na toplam 2,9 milyon lira para cezası verildi.

GESAN koduyla işlem gören Girişim Elektrik ise, 2021 yılında, bağlı ortaklığı Europower Enerji’de geçtiğimiz Nisan ayında halka arz edildi.