Ak Yatırım, Doğuş Otomotiv (DOAS) için yayınladığı raporda, şirketin 2024 yılında yurt içi hafif araç (HA) pazarında yatay bir performans göstereceğini, ancak araç fiyatlarında ve karlılık marjında gerileme yaşayacağını öngördü.

Ak Yatırım, DOAS için endeksin üzerinde getiri tavsiyesini korurken, hedef fiyatını 448 TL’den 475 TL’ye yükseltti.

doas-sirket-analizi

Otomotiv Sektöründeki Düşüş DOAS'ı da Vurdu

Rapora göre, DOAS’ın 2023 yılında hem Skoda dahil hem de hariç pazar payını koruduğu, ancak 2024 yılında satış hacminin yıllık %27 azalarak 123 bin adede düşeceği tahmin edildi. Skoda hariç satış hacminin de yıllık %27 azalarak 100 bin adede gerileyeceği belirtildi.

Dikkat! Bu Hisseler Yatırımcılarına Kazandırabilir Dikkat! Bu Hisseler Yatırımcılarına Kazandırabilir

DOAS 2024'te Fiyatları Düşürecek: Tahmin Yüzde 7 Düşüş

Ak Yatırım, DOAS’ın 2023 yılında araç fiyatlarını Euro bazında yıllık %7 artıracağını, ancak 2024 yılında yıllık %7 düşüreceğini öngördü ve fiyat artışlarının, daha yüksek ATA satışları, bulunabilirlik sorunları, düşük reel faiz, yatırım talebi ve avantajlı satış bileşimi gibi faktörlerden kaynaklandığı ifade edildi. Fiyat düşüşlerinin ise, daha iyi bulunabilirlik, stok karının normalleşmesi ve artan tanıtım ile pazarlama giderleri gibi faktörlerden kaynaklanacağı vurgulandı.

DOAS'ın FAVÖK Marjında Düşüş Bekleniyor

Ak Yatırım, DOAS’ın 2024 yılında FAVÖK marjının 360 baz puan daralarak yüzde 13,2 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin etti. 2022-2023 yıllarında yüksek FAVÖK marjlarının, özellikle ticari araçlardaki güçlü fiyatlama, stok karı, maliyet kontrolleri, ATA ve satış sonrası hizmet satışlarındaki artış gibi faktörlerden kaynaklandığı belirtildi.

TÜVTÜRK, DOAS'ın Karlılığına Katkı Sağlayacak

Raporda, DOAS’ın iştiraklerinin performansına da değinildi. 2023 yılında iştiraklerden 3,6 milyar TL kar bekleyen Ak Yatırım, 2024 yılında bu rakamın 2,9 milyar TL’ye gerileyeceğini öngördü. Yüce Oto’nun 2020-2023 döneminde fiyatlama gücüyle performansını iyileştirdiği, TÜVTÜRK’ün ilerleyen yıllarda DOAS’ın karlılığına önemli katkılar sağlayacağı kaydedildi.

Ak Yatırım, DOAS’ın Doğuş GYO’nun %93,7’sini 5,1 milyar TL’ye satın aldığını, Wielton markalı ürünlerin Türkiye’de satışını yapmak üzere niyet mektubu imzaladığını ve Doğuş Şarj Sistemleri’nin şarj ağı operatörü lisansı aldığını da raporunda duyurdu.

Yasal Uyarı

Yatırım tavsiyesi değildir. İçeriğin tamamı halka açık verilerden derlenmiştir. Verilerin tamamı Ak Yatırım'ın yayımladığı hedef fiyat analizinden alınmıştır.