SPK, Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (PEGYO) hisselerindeki işlemlerle ilgili olarak 6 kişi hakkında inceleme başlattı ve bunlara 6 ay borsa yasağı getirdi.

Borsada Alarm Zilleri Çalıyor: Haftanın Yıldızları ve Dibi Görenler! Borsada Alarm Zilleri Çalıyor: Haftanın Yıldızları ve Dibi Görenler!

SPK-bulteni

Cezanın Gerekçesi "İşlem Bazlı Piyasa Dolandırıcılığı" 

SPK’nın açıklamasına göre, PEGYO hisselerindeki işlemler 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107/1 maddesine göre “işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı” suçunu oluşturduğu gerekçesiyle 6 kişiye ceza verildi.

Bu kişiler arasında Ahmet Zafer Çal, Cihan Bilgi, Mehmet Ali Babaoğlu, Ömer Tayıncı, Ömer Tuna ve Salih Yüksel de bulunuyor. Bu kişiler 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren 6 ay boyunca borsada işlem yapamayacaklar.

Sermaye Piyasası Kanunu 107/1 Nedir?

Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107/1 maddesi, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değişimlerini veya arz-talep dengesini yanlış veya yanıltıcı şekilde etkilemek için alım-satım, emir, iptal, değişiklik veya hesap hareketi yapanları 3 ila 5 yıl arasında hapis ve 5 bin ila 10 bin gün arasında adli para cezası ile cezalandırıyor.

Ayrıca, bu suçtan elde edilen menfaat, verilecek adli para cezasının alt sınırını belirliyor.