Son zamanlarda halka arz edilen şirketlerin hisseleri, yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri uzun süre yüksek tutacağı beklentisi küresel piyasalarda satışları tetiklerken, Türkiye’de borsa dalgalanmaya devam ediyor.

BIST 100 Endeksi Yükseliyor, Yabancı Takası Yüzde 37,49

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi (XU100) 3 Ocak gününü yüzde 2,78’lik sert bir düşüşle 7.412 puanda kapandı. Bugün ise yüzde 0,13’lük bir artışla 7.421 puandan başladı. Saat 12.33’te ise yüzde 1,09’lik bir yükselişle 7.492 puanda seyrediyor.

Yatırımcılar, hisse senetlerindeki hareketleri takip etmek için gün boyu yabancı alım ve satımlarına bakıyorlar. Yabancı takas oranı son durum itibarıyla yüzde 37,49, yabancıların toplam takas adedine oranı ise yüzde 18,21 olarak görülüyor.

Yüzde 5 Düşüşte Olan Sanayi Hissesinde Milyonluk Sözleşme Yüzde 5 Düşüşte Olan Sanayi Hissesinde Milyonluk Sözleşme

Yabancı Oranı En Çok Artan Hisseler

İş Yatırım’ın raporuna göre, günlük bazda yabancı oranı en çok artan hisseler arasında Oncosem Onkolojik Sistemler Sanayi ve Ticaret (ONCSM) ilk sırada yer alıyor. Hissede yabancı payı 3.38 bps artarak yüzde 7,38’e yükselmiş durumda.

Listede ikinci sırada yüzde 4,11 pay ve 2 bps değerle Mhr Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (MHRGY) bulunuyor.

Günlük bazda yabancı payı en çok artan üçüncü hisse ise 1,77 bps ile Tarkim Bitki Koruma San. ve Tic. A.Ş. (TARKM). Hissede yabancı oranı yüzde 6,65 olarak belirlenmiş.

Listenin devamında Pınar Su Sanayi ve Ticaret A.Ş. (PINSU), Bati Ege Gayrimenkul Yatirim Ortakligi AS (BEGYO), Dmr Unlu Mamuller Üretim Gıda Toptan Perakende İhracat A.Ş. (DMRGD), BMS Birleşik Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş. (BMSTL) ve Cates Elektrik Uretim AS (CATES) gibi şirketler yer alıyor.

yabancilarin-aldigi-hisseler

Yabancı Oranı En Çok Azalan GUBRF

Yabancı payı en çok artan hisselerin büyük bir kısmının son dönemin yeni halka arzları olması ilgi çekici bir durum. Yabancı payı en çok azalan hisselerin başında ise son günlerde gündemden düşmeyen Gübretaş (GUBRF) geliyor.