BIST 100 Endeksi, yurt içi ve yurt dışındaki gelişmelerin etkisiyle haftaya yatay başladı. Endeksin kritik direnç noktası ise 8150 seviyesi olarak belirlendi. Global Menkul Değerler’in günlük bülteninde yer alan analize göre, endekste 8000 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde yükseliş trendinin devam edebileceği ifade edildi.

bist-hisse-onerileri

ABD'de Başkanlık Yarışı

Bültenin detaylarında, ABD’de başlayan başkanlık seçim yarışının piyasalar üzerindeki etkisi vurgulandı. Iowa’da yapılan ön seçimlerde eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’den adaylığını garantilediği, Demokrat Parti’de ise henüz net bir adayın belirlenmediği belirtildi. Trump’ın yeniden aday olması, ABD’nin dış politikasında daha agresif bir tutum sergilemesi ve Türkiye ile ilişkilerin gerginleşmesi riskini artırdığı kaydedildi.

Tahvil Getirisi ve Dolar Yükseliyor, Borsalar Düşüyor

ABD piyasalarının tatil sonrası açılmasıyla birlikte, tahvil getirilerinde ve dolar endeksinde yükseliş görüldüğü, bunun da hisse senetleri piyasalarında satış baskısı yarattığı aktarıldı. ABD vadelilerinin güne düşüşle başladığı, Asya Pasifik endekslerinin de kayıplarını artırdığı bildirildi. Ortadoğu’da ise tansiyonun yükseldiği, Yemen’deki Husilerin ABD’ye yönelik saldırılarını sürdürdüğü, İran’ın da Irak’ın Erbil kentine füze attığı haberleri paylaşıldı.

Türkiye'nin Bütçesi 842 Milyar TL Açık Verdi

Yurt içinde ise, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, aralık ayında merkezi yönetim bütçesi 842,5 milyar lira açık verdiği, bütçe açığının milli gelire oranının %5,4’e yükseldiği bildirildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe açığının Maastricht kriterlerine uygun olduğunu ve deprem harcamalarının etkisini gösterdiğini söyledi. Ayrıca, bugün yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısında, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında iyileştirme yapılmasına ilişkin çalışmanın sunulacağı belirtildi.

İki Borsa Devi Anlaştı: Şirket 40 Milyon Dolarlık Ciro Yapacak! İki Borsa Devi Anlaştı: Şirket 40 Milyon Dolarlık Ciro Yapacak!

Beş Hissede Yükseliş Bekleniyor

Piyasalarda ise, USD/TRY kuru 30,10 seviyelerinde, Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi ise 307 seviyelerinde işlem görüyordu. BIST 100 Endeksi ise dün yüzde 0,72 artışla 8044 puana yükselerek, 6 Aralık’tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Endekste en çok değer kazanan sektör sigortacılık olurken, en çok katkı sağlayan hisseler KCHOL, TCELL, FROTO, THYAO ve BIMAS oldu. Bugün ise, AKFYE, MGROS, ANSGR, KCHOL ve FROTO hisselerinin hareketli olması bekleniyor.

Yasal Uyarı

Yatırım tavsiyesi değildir. İçeriğin tamamı halka açık verilerden derlenmiştir. Bu içerik tamamen Global Menkul Değerler'in raporu dahilinde hazırlanmıştır.