Alibaba, dünyanın önde gelen e-ticaret şirketlerinden biri olmasına rağmen, son üç yılda hisseleri yüzde 75 oranında değer kaybetti.

Halka Arz ve Yapay Zeka Planları Suya Düştü

2023 yılı, Çin merkezli e-ticaret devi Alibaba için zorlu bir yıl oldu. Yapay zekanın küresel olarak büyük bir ivme kazandığı bir dönemde, şirketin geleceğine ilişkin kuşkular arttı.

Milyonluk Anlaşma Sonrası Hisse Tavan! Milyonluk Anlaşma Sonrası Hisse Tavan!

Şirketin bulut bilişim birimi, yatırımcıların yapay zekanın büyüme potansiyelinden faydalanmasını sağlayacak bir halka arz planlıyordu ancak Alibaba bu planı Kasım ayında iptal etti.

Alibaba'nın Hisseleri Yüzde 75 Düştü

Alibaba’nın ABD piyasa değeri, e-ticaret sektöründeki rakibi PDD’nin gerisine düştü. Bu, 2014 yılında dünyanın en büyük halka arzını gerçekleştirerek küresel bir oyuncu haline gelen Alibaba’nın sektördeki zorluklarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Bulut halka arzının iptali ve yönetimdeki değişiklik, Çin’deki yabancı yatırımcıların öncüsü olan bir şirket için daha ciddi sorunlara işaret ediyor. Alibaba’nın hisseleri 2020’de 300 dolar seviyesindeyken, yüzde 75’lik bir düşüşle hisse başına 77 doların altına indi.

alibaba-hisse

E-Ticaret Devinin İç Sorunları Derinleşiyor

Pekin merkezli yatırım danışmanlık şirketi PDA’nın başkanı Duncan Clark, “Bundan nasıl kurtulacakları arasında açık bir iç mücadele olmalı, çünkü gerçekten kayıyorlar. Bazı derin iç sorunlar olduğunu düşünüyorum.” dedi. Alibaba, 1999 yılında Jack Ma tarafından kurulmuş olup, ByteDance veya PDD gibi şirketlerden çok daha köklü bir geçmişe sahip.

Bulut Bilişim Biriminde Şok İstifa

Alibaba Group’un eski CEO’su ve Aralık 2022’de bulut işinden sorumlu başkan yardımcısı olan Daniel Zhang, bulut biriminin başında olması gerekiyordu ancak geçen yılın Eylül ayında şaşırtıcı bir şekilde görevinden ayrıldı. Alibaba, bulut bilişim sektöründe lider bir konumda bulunuyor.

Şirketin Bulut İş Geliri Yavaşladı

E-ticaret devi, 30 Eylül’de biten çeyrekte bulut iş gelirinin yıllık bazda sadece yüzde 2 artış gösterdiğini açıkladı. Şirket, Haziran’da biten çeyrekten itibaren, Alibaba Grubu’nun diğer birimleriyle yaptığı işlerden elde ettiği bulut gelirini de bu rakama dahil etti.