Borsa İstanbul’da (BIST) halka arz edilen son şirket olan Avrupakent Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (AVPGY), ilk işlem gününde beklentilerin altında bir performans sergiledi. Şirketin payları, yüzde 8,35 oranında değer kaybederek halka arz fiyatının altına kadar geriledi. Gün içinde en düşük 49,90 TL’yi gören AVPGY, saat 10.48 itibariyle günü yüzde 3,81 düşüşle 53,00 TL’den sürdürüyor.

avpgy-halka-arz

5,5 Milyar TL ile En Büyük İkinci Halka Arz Olmuştu

AVPGY, 20-21 Aralık tarihlerinde halka arz edilmiş ve pay başına 55,08 TL fiyatla 5,5 milyar TL’lik gelir elde etmişti ve TABGD'nin ardından en büyük ikinci halka arz olmuştu. Şirket, halka arz gelirinin yüzde 80’ini yatırım finansmanına, yüzde 20’ini ise Şişli Projesi finansmanına ayırmıştı.

BIST’te son aylarda halka arz edilen birçok şirket, ilk işlem günlerinde yükseliş göstermişti. Ancak son zamanlarda halka arzlara olan güvenin kırılmasıyla birlikte işleme başlayan hisse senetleri tavan serilerini çok hızlı bozmaya başlamıştı.

Limak Çimento Halka Arz Sonuçları Açıklandı! LMKDC Kaç Lot Verdi? Limak Çimento Halka Arz Sonuçları Açıklandı! LMKDC Kaç Lot Verdi?

Örneğin, Aralık ayında halka arz edilen Sur Tatil Evleri GYO (SURGY), halka arzdan bu yana yüzde 33,84 düşüşle 35,76 TL’den işlem görüyor. Aralık ayında halka arz edilen diğer şirketlerden olan Kuzey Boru (KBORU) 20,61 yükseliş ile 43,66 TL işlem görüyor. Mega Metal (MEGMT) ise halka arzdan bugüne kadar yüzde 20,31 değer kaybetmişti.

"Şirketler, Halka Arzlar İle Yalnızca Finansman Kaynağı Sağlıyor"

Bazı uzmanlar, AVPGY’nin halka arz fiyatının yüksek olduğunu, piyasanın ise şirketin büyüme potansiyelini yeterince yansıtmadığını belirtiyor. Bazı yatırımcılar ise AVPGY’nin halka arzına katılmadıklarını, çünkü son dönemde halka arz edilen şirketlerin sadece finansman kaynağı aradıklarını düşündüklerini ifade ediyor.

BIST’te halka arz furyasının devam edip etmeyeceği, önümüzdeki dönemde halka arz edilecek şirketlerin performanslarına bağlı olacak. AVPGY ise ilk işlem günündeki zayıf başlangıcını telafi edebilmek için yatırımcılarına güven vermeye çalışacak.